Grote geldstromen van Staatsloterij naar Telegraaf
Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks bijna een miljoen euro van de bankrekening van de Staatsloterij naar De Telegraaf gaat. Volgens Stichting Loterijverlies verklaart dit de voortdurende tendentieuze berichtgeving van De Telegraaf over de stichting.
Met de jaarlijkse inkomsten van de Staatsloterij van rond de 1 miljoen euro is het niet zo verwonderlijk dat De Telegraaf een negatief sentiment wil creëren rondom Loterijverlies. En zelfs probeert de Staatsloterij te helpen op een minimaal niveau een schikking er doorheen te kunnen drukken. Zo stelt De Telegraaf bijvoorbeeld dat men bij een schadevergoeding zou moeten denken aan enkele tientjes of gratis (halve) loten. Dit druist lijnrecht in tegen wat door het gerechtshof is bepaald (en door de Hoge Raad bevestigd), namelijk dat “de schade als gevolg van de misleidende mededelingen van Staatsloterij niet bestaat uit het verlies van de kans op winst (het positief belang), maar uit de kosten van aankoop van een staatslot (het negatief belang)”. Het gaat al jaren niet goed met De Telegraaf en dan maakt een kat in nood rare sprongen.
De ‘visie’ van De Telegraaf zou een uitkering per deelnemer betekenen van hooguit enkele procenten van de daadwerkelijke schade – een koopje dus voor de Staatsloterij. Voor Loterijverlies is een dergelijke regeling vanzelfsprekend onacceptabel, zeker ook gezien het oordeel dat “een aanzienlijk deel van de consumenten zou hebben afgezien, althans tegen dezelfde voorwaarden, wanneer Staatsloterij juiste en volledige mededelingen had gedaan. De Staatsloterij dient volgens de Hoge Raad de aankoop van de staatsloten te vergoeden. Maar door de constante geldstroom laat De Telegraaf zich in haar berichtgeving vooral leiden door “wiens brood men eet, diens woord men spreekt”. De hoogste tijd dat ze bij De Telegraaf zelf eens wakker worden.