Loterijverlies.nl B.V. Loterijverlies.nl B.V.

Strafrechter buigt zich over aanklacht journalist en hoofdredacteur Telegraaf

‘Smaad en laster’ vormt de aanklacht van Loterijverlies en haar oprichter mr. Ferdy Roet tegen journalist Bart Mos en hoofdredacteur Paul Jansen van dagblad De Telegraaf. In een reeks berichten creëren zij stelselmatig een onjuist en stigmatiserend beeld van Loterijverlies. Een hetze die al in 2008 begon toen Loterijverlies werd opgericht en tot op heden blijft voortduren. Uit rondvraag bij meerdere advocaten lijkt de kans dat zij daadwerkelijk vervolgd en veroordeeld worden zeer realistisch.

 

Al bij de oprichting van Loterijverlies in 2008 noemt journalist Bart Mos de aanklacht tegen de Staatsloterij een ‘onzinclaim’ en hij herhaalt dit zelfs na de winst van Loterijverlies bij het gerechtshof in 2013. Oprichter Ferdy Roet, nota bene afgestudeerd op de werking van kansspelen, heeft gezien dat de Staatsloterij jarenlang prijzen trok uit niet-verkochte loten en dat nooit heeft vermeld. Dat is op zijn minst misleidend volgens Roet en dat is bij wet verboden. Hij richt Loterijverlies op en al gauw heeft hij zo’n 20.000 deelnemers. Dat aantal groeit als hij bij het gerechtshof én de Hoge Raad in het gelijk wordt gesteld en de Staatsloterij veroordeeld wordt tot het vergoeden van de schade, die volgens de Hoge Raad bestaat uit het aankoopbedrag van de staatsloten. Op dit moment heeft Loterijverlies zo’n 194.000 deelnemers.

 

Bart Mos kan absoluut niet tegen zijn verlies en de succesvolle strijd van Loterijverlies lijkt hem razend te maken. Hij ‘zoekt uit’ dat Roet in een Lamborghini rijdt die van een Chinese mensenhandelaar is geweest. Feit is dat Roet de auto heeft gekocht op een veiling van de Dienst Domeinen en Roet dus nooit kon hebben geweten van wie die auto is geweest. Maar tot op de dag van vandaag komt de gele Lamborghini de artikelen van Mos binnenrijden.

 

Ook schroomt Mos niet om ex-medewerkers van Loterijverlies te benaderen. Hij stuurt hen e-mails met vragen en stelt dat wanneer niet voor een bepaalde tijd gereageerd wordt, hij opschrijft hoe het volgens hem is gegaan. Of dat nu de waarheid is of niet. Mos gebruikt zijn vrijheid van meningsuiting buitenproportioneel door een beperkt of onjuist beeld te schetsen van bedrijven en personen om die in een kwaad daglicht te stellen. En Roet is zeker niet de eerste.

 

Wanneer een in opdracht van de Telegraaf werkende fotograaf over het hek van het huis van Ferdy Roet klimt en zich rondom het huis begeeft om foto’s te maken, heeft Bart Mos wederom onrechtmatig verkregen materiaal voor een artikel over hoe het huis betaald zou zijn. Zo stelt hij dat de notaris had moeten controleren hoe dat huis gefinancierd werd en dat de notaris de vingers heeft gebrand aan Loterijverlies. Dat de betreffende notaris dit uiteraard wel zorgvuldig heeft gecontroleerd wordt geheel terzijde geschoven.

 

Uit de recente artikelen van Mos blijkt dat hij denkt dat achter de verhuizing van Loterijverlies naar Guernsey een verhaal van fraude en verrijking zit. Als hij dat in zijn hoofd heeft, moet het wel de waarheid zijn als men zijn artikelen leest. Volkomen legale transacties van Loterijverlies worden aangeduid als ‘het wegsluizen van geld’ en onder de kop ‘Miljoenen in rook opgegaan’ benadrukt hij dit om zo opnieuw stemming te maken. Dat wordt versterkt als hij een foto van een bouwval laat zien en meent dat dit het kantoor van Loterijverlies is, dat ook nog eens op een huisadres gevestigd is. Een simpele zoektocht via Google toont echter aan dat het hier om een gerenommeerde trustorganisatie gaat die de belangen van Loterijverlies, en vooral van haar deelnemers, behartigt.

 

In het meest recente proces tegen Loterijverlies, om het bestuur af te zetten, heeft Mos de processtukken al een dag van te voren in handen gekregen en kent hij de exacte mediale agenda van advocaat Bos. Overigens is tegen deze advocaat Hendrik Jan Bos onlangs een klacht ingediend bij de Orde van Advocaten in verband met vermeend grievende uitlatingen. Bos ‘vertegenwoordigt’ in deze zaak tegen de directie van Loterijverlies slechts 5 (van de 194.000) deelnemers. Saillant detail: deze 5 deelnemers hebben zich recent aangemeld. Zowel deze 5 verzoekers als advocaat Bos weigeren te zeggen wie de kosten voor deze zaak betaalt. Bart Mos werd overigens bijna uit de rechtszaal verwijderd omdat hij maar bleef ontkennen dat hij de directie van Loterijverlies vele malen gebeld zou hebben om hem te woord te willen staan. In zijn roepend, bijna schreeuwend en herhaald ontkennen schuilt wellicht een grote waarheid.

 

Uit rondvraag bij een aantal advocaten is de kans dat Mos en zijn hoofdredacteur Paul Jansen daadwerkelijk voor de rechter moeten verschijnen zeer realistisch. Een uitspraak die recht doet aan de waarheid, is dan te verwachten. De behandeling van de klacht zal ook duidelijk kunnen maken dat De Telegraaf puur uit commerciële belangen gekozen heeft voor deze smaad campagne. De Staatsloterij is nu eenmaal een zeer belangrijke adverteerder bij het al jaren noodlijdende Telegraaf concern. Dan mag je blijkbaar een loopje met de waarheid nemen en ongefundeerde beschuldigingen uiten tegen een Stichting met 194.000 deelnemers. Een datum voor de uitspraak moet nog bepaald worden.

Aanmelden
  • Like Loterijverlies.nl B.V. op Facebook
  • Volg Loterijverlies.nl B.V. op Google Plus